Отбелязване във Фейсбук - как да го контролираме


025720.0

Normal_pc_v

Настройките са, за да бъдат настройвани

Има хора, пристрастени към Фейсбук и хипервиртуално активни. Случва се и някои от тях да са сред нашите facebook приятели . Разглеждат, качват снимки, видеа, споделят снимки, видеа, споделят какво правят, къде отиват, какво мислят...през пет минути. Няма лошо.

Но нека бъдем честни - понякога може да бъде много досадно да отвориш стената си и да я видиш напълнена с какво ли не, например " Щях да говя леща...сготвих боб.

Бобът загоря./ Митко каза, че бобът е загорял./ Венци каза, че не мога да готвя боб./ Дайде рецепта за боб./ Моят боб изглежда така." и т.н., и т.н. Понякога обаче постовете могат да бъдат не просто досадни, а неприятни, или цинични. Другият неприятен момент е, когато се видите тагнати на снимки, за които не сте и подозирали, на които не се харесвате или, на които просто не желаете да бъдете обозначени. Не се притеснявайте, всичко това може да бъде контролирано и променяно.

Ето как :
1. Отидете на началната страница на FaceBook, там в дясно потърсете стрелката с падащото меню и цъкнете на нея.
2. Ще ви се отворят различни опции, на вас ви е нужна Настройки на сигурността (Privacy Settings), след като ги изберете ще ви се отвори нова страница с тях.

Запомнете тази страница. От тук можете да регулирате различна външна намеса в личното ви пространство. За момента ще разгледаме най-важните настройки.

Снимка 1Първата е Дневник и отбелязване (Timeline and Tagging) - Тази опция управлява какво става, когато приятели отбелязват вас или ваше съдържание, или когато публикуват във вашия социален дневник.
1. Отдясно на тази опция , ще забележите със сини букви думата Настройки (Edit). Цъкнете на нея.
2. Ще ви се отвори списък със настройки и от ляво на тях съответно, кой има достъп до тях. Съветвам ви внимателно да го прегледате.

Снимка 2

Може да избирате (Снимка 2)
- Кой може да публикува в дневника ви? - вие сами избирате кой
- Кой може да вижда, какво публикуват другите в дневника ви? - тук отново изборът е ваш
- Преглеждане на публикациите, в които приятелите Ви отбелязват, преди да се появат в дневника ви
- Кой може да вижда публикациите, в които са ви отбелязали във вашия дневник?
- Преглеждане на отбелязванията, които приятелите добавят към публикациите ви във Facebook - може да бъде включено и изключено
- Кой вижда предложения за отбелязване, когато са качени снимки, които изглеждат с Ваше участие? - При качване на снимка, на която явно фигурирате, фейсбук ще предложи да ви отбележат в нея. Това спестява време при отбелязване в снимки, особено когато се отбелязват много снимки от едно събитие. Предложенията винаги могат да бъдат пренебрегнати и никой няма да бъде отбелязан автоматично.

Когато сте готови, изберете Готово /Done.

За блокирани хора и приложения може да прочетете ТУК по-обстойно.

Границите не са нещо лошо и е добре да ги има. Разполагате с пълната свобода да предпазите личното си пространство, па макар и в FaceBook. Направете го и общувайте с удоволствие със своите приятели.


Създадена на 02.10.2012 г.

Коментари

Все още няма коментари