Интервю с Радка Костова Видьова, победител в 50+ конкурс за писмено творчество „Обич многолика“

Представете се на нашите читатели.

Казвам се Радка Видьова и пиша приказки, разкази, басни и стихове под псевдоним Рая Вид в литературни сайтове. На 63 години съм. По професия строителен инженер. Работя  в Университет по архитектура строителство и геодезия и се занимавам с допълнително обучение на преподаватели, служители, студенти, инженери, архитекти и др.

Какво Ви дава писането? 

Изливане на душата, спокойствие и живот в един друг свят, понякога измислен, понякога истински. 

А четенето?

Не ми остава много време за четене на книги, но чета творбите на другите автори в литературните сайтове и тогава се отнасям в техния свят като преживявам написаното като литературен герой, като нещо, което се случва с мен в момента. Реагирам спонтанно – вълнувам се, плача, смея се и коментирам какво означава за мен това, как ми въздейства.

Според Вас, интернет измества ли добрата стара книга, списание, вестник?

Да, защото с форумите стават и коментарите, и обменянето на мисли, и обсъждането на книгите, докато в този забързан, технически век и кризи не винаги човек може да отдели време и средства за  книги. Колкото до вестниците, те станаха доста клюкарски, навлязоха в личното пространство на хората и го опорочиха. Понякога писва да се гледат снимки и големи заглавия с катастрофи, убийства, изнасилвания… И въпреки това, все ще се четат и вестници, и списания, и книги от деца и от възрастни хора, които нямат достъп до компютри  и интернет.

Обич многолика – кои са, за Вас, многото лица на обичта? 

Обичта наистина е многолика. Тя може да бъде към човек, в когото си влюбен, към деца и родители, към родината, към природата /гора, планина, море/, към животните, към цветята, към пепрудите, към звездите, към поезията, към музиката, към танците, към рисуването… към всичко, което съществува на този свят.

Ако трябва да довършите изречението „Обичам….“ По максимално кратък начин, как би би звучало? 

Обичам хората!

Споделете любима сентенция на любим Ваш автор! 

"Живей така, че когато умреш и гробарят да плаче за тебе!" МАРК ТВЕН 

Пожелайте нещо на читателите на Клуб 50+!

 Не съжалявайте, че сте на 50+! Всяка възраст има своя чар, но си останете деца по душа и живейте дните си така, че всеки да бъде като празник с цветя, с песни, с музика, с танци, с поезия, с балони и дори с торти… Обичайте, прощавайте, раздавайте се, радвайте се на това, което имате и помнете, че всеки миг е ценен, защото днес сме тук, а утре?

Вижте публикацията на победителя