Интервю с Ирена Емилова Георгиева, победител в 50+ конкурс за писмено творчество „Обич многолика“

Представете се на нашите читатели.

Казвам се Ирена Георгиева, омъжена съм и имам две чудесни деца. 
Завършила съм сегашната Първа английската гимнзия в София и английска филология в СУ „Климент Охридски“. Работата ми винаги е била свързана  с езика  - отначало като преводач в Министерство на икономиката, по-късно с оформянето и реализирането на проектите на сдружение „Детство без сълзи“, което създаде първата в страната стая за изслушване на деца, пострадали от насилие, към Института по психология на МВР. С участието ми в тази инициатива се гордея много. Преди седем години започнах да преподавам в най-доброто в София училище за английски език и открих за себе си работата, която ми носи истинско удоволствие, стимулира креативността ми и ме зарежда неимоверно. 

Какво Ви дава писането?

Писането за мен дълго време бе мечта, която се превърна в реалност едва преди две години, когато чух една невероятна история и я използвах като основа за първия си разказ. Той се получи добре и идеите започнаха да ме откриват сами. Осем  месеца след него завърших и първия си роман. В момента пиша  разкази, който публикувам в литературни сайтове.  Когато някой факт, мисъл или събитие провокират въображението ми,  то неминуемо оживява на белия лист. Наградата за „Писмо до себе си“ е първото ми литературно отличие и ме направи изключително щастлива. 

А четенето?

Четенето за мен е страст, съизмерима с това, което са електронните игри за съвременните деца и дори някои отдавна пораснали. Любимо занимание за малкото свободно време, с което разполгам. Различното при четенето ми сега е, че наред със сюжета, идеите и езика, обръщам внимание и на строежа на произведението. Харесвам доста автори, книги и жанрове. 

Според Вас, интернет измества ли добрата стара книга, списание, вестник?

Интернет вече е основен източник за новини и информация и смятам, че е на път окончателно да измести вестниците и списанията на хартиен носител, повечето от които отговарят на това предизвикателство със свои онлайн издания. По отношение на книгите процесът не е толкова напреднал, тъй като хората, израсли с книжните издания, все още предпочитат да разгръщат страниците и да заспиват с книга в ръка. Тази привързаност вероятно ще отстъпи пред електронните издания в следващите 10 години.

Обич многолика – кои са, за Вас, многото лица на обичта?

Темата е богата и отворена за най-разнообразни интерпретации. От първите любовни трепети до страстната отдаденост към друго човешко същество, от силната връзка между родители и деца до обичта към внуците или тихата преданост към сродната ти душа, привързаността към родното място и приятелите.  

Ако трябва да довършите изречението „Обичам….“ По максимално кратък начин, как би би звучало?

Обичам!

Споделете любима сентенция на любим Ваш автор!

„Любов – това е когато центъра на вселената внезапно се сменя и се премества в някой друг.”
Айрис Мърдок

Пожелайте нещо на читателите на Клуб 50+!

Бъдете здрави и се радвайте на хубавите мигове в живота – излезте с  приятели, усмихнете се на съседите си, прочетете интересна книга, изгледайте хубав филм, кажете на някого, че го обичате.                 

Вижте публикацията на победителя