"Съжалявам, полагаме огромни усилия, правим всичко възможно. Не мога да влияя на процесите в света. Иска ми се, но не мога. Цените на петрола растат навсякъде в света.
Това заяви по време на пресконференция премиерът Бойко Борисов по повод протестите на граждани и превозвачи заради високите цени на горивата у нас, цитиран от „Фокус”.
„Както населението, така и държавата, когато се вдигат цените, намалява потреблението и това води до по-малки данъци. Всички сме губещи. Всичко идва от проблемите с петрола”, каза още Борисов.
"От 2006 г. знаете какви акцизи е приела държавата, и това е записано в договора ни с Европейския съюз. Сега съм възложил на министър Симеон Дянков Европейската комисия писмено да ни отговори, че за да променим акциза, 26 държави трябва да се съгласят, а в някои от тях това става с референдум", каза още Бойко Борисов, цитиран от БТА.
"Много ми се иска проблемът в Африка да бъде разрешен и ритмичността на подаване на петрол да се възстанови. Аз разбирам амбицията на опозицията и зложелателите и популизма им, каквато е точната дума, но нека да помислят как би могло акцизът на горивата да се намали без разрешение на ЕК и под заплаха от санкции."
"И ние съжаляваме, че има такъв проблем в цял свят в момента. Когато Шести американски флот пътува за някъде, нещата не се развиват по най-добрия начин в смисъл, че се очаква някаква интервенция. Това веднага вдига и борсата, кой може да се оправи", коментира Борисов.
"Правим всичко възможно, но не мога да влияя на процесите в света", каза още той. Към днешна дата никой не може и затова цените растат по тази субективна причина, коментира премиерът.
Междувременно от МС съобщиха, че премиерът Борисов е възложил да се подготви сравнителен анализ на ценовите равнища на различните типове горива на българския пазар спрямо тези в другите държави-членки на Европейския съюз.
От там припомнят, че работна група от експерти на три министерства анализира
ситуацията на пазара на горива у нас.