Снимките във Facebook – неща, които може би не знаете

Защо трябва да бъдете внимателни относно това кой има достъп до снимките на любимите ви деца или внучета.
Normal_fb

Както вече ви обяснихме в предишни статии, поверителността във фейсбук е изключително важна. Вярваме, че вие споделяте лични неща и не желаете те да стават достояние на хора извън приятелския ви кръг. В поредица от статии ви разказахме за начините да ограничите хората, които могат да се свързват с вас, за етикетите и приложенията, за видимостта на вашите публикации и блокирането.

В тази статия ще обърнем по-голямо внимание на снимките и защо те не трябва да са публични (видими за всички). Като за начало, когато вашите лични снимки не са защитени, недоброжелатели могат да ги използват с користни цели. Ето и двете най-чести злоупотреби със чужди снимки:

  • Създаване на фалшив профил – както знаете, вашите имена във фейсбук са видими за всички. Добавете и снимките – вече всеки може да си направи регистрация и да се представя за вас, разпространявайки грешна информация, свързвайки се с ваши близки и роднини.
  • Снимки на деца – бъдете внимателни кой има достъп до снимките на любимите ви деца или внучета. Често снимки на случайни малчугани се използват за дарителски кампании като се претендира, че детето е болно и се нуждае от скъпо лечение. Още по-страшно е, когато снимката на детето е съпътствана от лична информация, като местоживеене, пътувания или проблеми от ежедневието – всичко това може да послужи като стимул за хора с нечисти намерения да се свържат с него.

Ето и някои неща, свързани с поверителността на снимките ви във Facebook, които трябва да имате предвид:

  1. Корицата е видима за всички – корицата във фейсбук е винаги публична. Вие не може да смените нейните настройки, затова избягвайте да качвате там лични снимки.
  2. Когато качите нова профилна снимка, тя по подразбиране става публична - Препоръчваме ви веднага щом я качите, да смените настройката ѝ за сигурност. Как става това може да видите на Снимка 1. Показаното меню се активира, когато отворите снимката. Изберете „Приятели“ (Friends) или някоя от другите опции.
  3. Когато създадете нов албум, той по подразбиране е публичен – разгледайте внимателно настройките на албумите си. Как става това – влезте в снимките си и кликнете на Албуми (Снимка 2). Настройките за видимост на албума са валидни за всички снимки в него.
  4. Има само два албума, в които всяка снимка може да е видима за различни хора –  те са Профилни снимки (Profile Pictures) и Снимки в дневника (Timeline photos). В първия случай действате по оказаниява в точка 2 начин. Вторият случай - публикуваните снимки вземат настройките за поверителност, които сте задали за вашите фейсбук статуси.

Важно: Как да разберете дали снимка/албум са публични – погледнете:

  • за снимките - в горният десен ъгъл
  • за албумите – долу в дясно до името на албума

Ако там има знак „малка планета Земя“, значи снимката или албума са видими за всички.

Промените за това кой да вижда вашите снимки могат да бъдат правени многократно и по всяко време.


Създадена на 09.10.2013 г.
  • Популярни


Коментари

Все още няма коментари