Абсолютно съм съгласна с Вас.
Извинявам се, не бях точна по-горе, електронните учебници се използват САМО в комбинация с традиционен учебник на хартия. Когато се използват електронни учебници за подрастващи те задължително трябва да отговарят на редица изисквания: педагогически, психологически, ергономически и др.
Всъщност, ако предлагаме на децата просто Word-документ на хартиения учебник, по-скоро ще им навредим. Електронните учебници има предимства, които най-общо са:
- могат да съхраняват освен текст и статични избображения (както хартията), но и звук и динамични изображения (видео, анимация);
- електронният носител е малък, компактен, лесно преносим;
- електронния носител предлага разклонена информация, т.е. ученикът може да "обходи"учебното съдържание като следва собствената си логика на мислене, а при четенето от учебник на хартиен носител е длъжен да спазва логиката на мислене на автора на учебника;
- бързо търсене;
- информацията може да се допълва, променя, изтрива, на хартия е невъзможно;
- производството на е-носители е по-малко екологично вредно, отколкото произвидството на хартия;
- системата за конторл на знанията на електронен носител има висока степен на обективност и т.н.
ХАРТИЯТА
Основното предимство на хартията е:
Четенето на текст не изморява токова зрението, колкото четенето от екран. Това твърдение е научно доказано.
Има и други предимства, като хартията е енерго независима, не изисква специално устройство (компютър), за да бъде четена информацията, записана на хартия и т.н.
Мисля, че в обучението трябва да се използват и двата вида носители на информация (хартията и е-носителите), като взаимно се допълват.