Автор Тема: Рецепти  (Прочетена 1204 пъти)

Люба Тодорова

• Експерт
  • Публикации: 636
    • Профил
    • Ел. поща
Re: Рецепти
« Отговор #75 -: Август 23, 2011, 11:09:48 »
     Люти чушлета

Във всяко бурканче се поставят по няколко зърна чер пипер, бахар, синап, парченце дафинов лист, клонче копър, клонче тарос /естрагон/. Подреждат се чушлетата, притискат се плътно, за да се съберат повече, за предпочитане е да са престояли 2-3 дни след брането. Приготвя се марината на вкус от оцет, захар, сол и вода, пълнят се бурканчетата, затварят се и се стерилизират точно 5 мин. от завирането на водата. Ако чушлетата са много лютиви, количеството захар се удвоява, спрямо солта,  така се намалява лютивината.

Marina

• Участник
  • **
  • Публикации: 93
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #76 -: Август 23, 2011, 04:38:55 »
Да не се пекат, сурови, така ли? Аз слагам само печени червени чушки, сурови досега не съм слагала.

Люба Тодорова

• Експерт
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #77 -: Август 24, 2011, 12:09:41 »
Сурови,да. Ако са много свежи и не ти се чака да поувяхнат, можеш леко да ги припукаш на горещ котлон. Прави се с цел да омекнат малко. Синапеното семе се слага, за да останат хрупкави, но може и без него.Това е същата технология като при мариновани краставички, само, че аз слагам повече подправки.

Marina

• Участник
  • **
  • Публикации: 93
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #78 -: Септември 07, 2011, 05:17:34 »
Аз ще я направя тази рецепта тая събота и неделя.
Децата ми говорят да не затварям домати те щели настъргани в камерата да ги слагат.
Ще дам една рецепта за питки със сирене и стафиди. Бях ги правила само със сирене, но една позната ме посъветва да сложа стафиди и станаха хубави.
Омесва се содено тесто, а може и с мая както си го правите. Взимате правите питки и по средата слагате натрошеното сирене и стафидите и пак го правите на питки.
Печете и преди да станат готови поръсвате с кашкавал и печете още докато се стопи кашкавала. Като се извадат от фурната се наръсват с вода и се овиват в чиста памучна кърпа.

AH

• Опитен
  • Публикации: 182
    • Профил
« Отговор #79 -: Септември 08, 2011, 04:35:02 »
Специално идвам да споделя една рецепта за пълнени гъби
За двама души:
Продукти - 10 големи гъби печурки
 2 скилидки чесън
 50г. кашкавал
 50г.топено сирене
 50г. филе или шунка
 масло
 малко бяло вино
 копър

Гъпите се измиват. Кашкавалът се настъргва, а шунката се нарязва на много ситно, чесънът се стрива и всичко това се разбърква в една смес, към която се добавя нарязан на ситно копър. С тази смес се пълнят гъбите, като отгоре се слага по малко топено сирене.
Нареждат се в тавичка и се сипва малко вино и се добавя малко масло.
Тавичката се покрива с фолио.
Пече се 20-на минути на вентилаторна фурна -200градуса.

Сервират се топли като предястие или лятно основно ястие.
Изглеждат горе-долу така

Снимката не е моя, намерих я в интернет, но така изглеждат.

benra

• Врял и кипял
  • Публикации: 236
    • Профил
« Отговор #80 -: Септември 15, 2011, 04:01:20 »
АН, правя нещо подобно, но не съм се сещала да добавя малко бяло вино. Слагам понякога и сметана или синьо сирене, зависи какво имам :)

Красимир Ризов

• Опитен
  • Публикации: 193
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #81 -: Септември 16, 2011, 05:14:02 »
Аз пак ще питам. Някой знае ли как се прави мая от хмел?

Люба Тодорова

• Експерт
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #82 -: Септември 16, 2011, 09:01:07 »
Краси,ако питаш сериозно, много начини има за мая от хмел. В Нета със сигурност ще намериш нещо,но това, което знам е, че се прави гъста отвара от хмел и вода. Прецежда се,прибавя се щипка захар, поставя се в подходящо шишенце и се прибира в хладилника. Прави се закваска от брашно и вода, с консистенция на тесто за кекс, и се оставя в покрит съд за 24 часа. Точно в същия час на другия ден се прави "подхранване" на закваската пак с малко брашно и вода. И така 4 или 5 дни, то се забелязва,че става ферментация, защото има мехурчета в закваската. На втория ден от стартирането на ферментацията, в закваската прибавяме и по супена лъжица от хмеловата смес, като съблюдаваме консистенцията да не се нарушава. На 5-ия ден разпределяме сместа във подходящи формички,например кафени чашки, и изсушаваме на 40-50 градуса във отворена фурна. Може и на силно слънце. Една такава чашка ти е достатъчна за замесване на 600-700гр.брашно и други продукти за хляб. Втасването на хляб с такава мая е по-продължително, може и 4-5 часа да отнеме. Не пиша точни грамажи,защото както и да го направиш,все ще се получи. Ако ти е по-слаба хмеловата смес, тестото ще втасва по-дълго, ако е гъста, по-бързо. Само, че......след някоя година, след някое изследване, току виж се докаже, че тоя процес на уж естествена ферментация е точно толкова вреден, колкото и днешните маи, приготвяни по промишлен начин, заради съдържанието на вредни бактерии. Само веднъж съм правила такъв хляб, стана хубав на външен вид, но беше много труден и тежък за смилане, и не съм повтаряла повече.

Красимир Ризов

• Опитен
  • Публикации: 193
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #83 -: Септември 16, 2011, 09:22:03 »
Люба благодаря! Ще я покажа на жена ми. Всичко почна случайно. Прибирайки се от плажа видях възрастна двойка да се опитва нещо да набере по една метална стълба от плажа към делфинариума във Варна. Скъсах и аз и когато се качихме горе им дадох това което бях набрал и попитах какво е и за какво се ползва. Хмел за мая бе отговора. Повече не питах защото жената едва дишаше от умора.

Люба Тодорова

• Експерт
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #84 -: Септември 16, 2011, 10:34:27 »
Днес се опитах да сготвя купено от магазина пиле. Да са живи и здрави тия, дето са го отгледали! При варенето миришеше на риба, като се опитах да разрежа месото, ронеше се точно като рибено филе. Като изстина го занесох на Люси, кучето, за вечеря. Той го помириса, вдигна глава и такъв укор ме погледна, че чак се почувствах виновна. Ееееее, викам, приятел, да ти донеса етикета, хем еко, хем охладено, хем не знам си какво...

Светла Петрова

• Опитен
  • Публикации: 178
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #85 -: Септември 17, 2011, 02:28:33 »
Страшна е ситуацията с храната, която ни продават. Вече съм се вманиачила в четене на етикети и въпреки това храната, която стига до масата ми не винаги е качествена. Парадоксът е да купувам едно и също нещо, например една марка скъп кашкавал, и той всеки път да е с различен вкус и плътност. Трябва да се вземат сериозни мерки от страна на съответните органи. Люба, ти трябваше да занесеш пилето в ДВНСК.

Люба Тодорова

• Експерт
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #86 -: Септември 17, 2011, 02:58:23 »
Не ми мина и през ум, Светле да го запазя и да рекламирам. Хем в ДВСК работят първи приятелки. Но запомних името на фирмата и няма да купувам повече нейни продукти.

Клуб 50 Плюс

• Administrator
  • Опитен
  • Публикации: 137
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #87 -: Септември 29, 2011, 04:15:27 »
Приятели,

тъй като получихме много запитвания и писма от наши приятели, защо на сайта си не публикуваме интересни рецепти, ние се събрахме и решихме :)
 Ще избираме най-интересните от вашите вкусни предложения и ще ги публикуваме на официалната страница на сайта - подредени, оформени и с името на този, който ни ги е предложил.
А след време, защо пък не, можем да помислим и за еди рецептурник " Вкусни гозби и хитринки" на Клуб 50+, т.е. - вашите.

Очакваме вашите вкусни идеи тук и на електронната ни поща - pisma@club50plus.bg
Ако рецептите са придружени със снимка на процеса или пък на готовото ястие - още по-добре, ако ли не - няма значение, пращайте, ние ви очакваме...в кухнята! :)
« Последна редакция: Септември 29, 2011, 04:18:43 от Клуб 50 Плюс »

didi_p

• Опитен
  • Публикации: 115
    • Профил
« Отговор #88 -: Септември 29, 2011, 10:04:35 »
Много добра идея!

AH

• Опитен
  • Публикации: 182
    • Профил
« Отговор #89 -: Октомври 03, 2011, 12:59:09 »
Ооо, браво!

Аз давам позволение моите рецепти да ги публикувате, само че май нямам мои снимки, защото рядко снимам, когато готвя  ;D ;D ;D