Краси,ако питаш сериозно, много начини има за мая от хмел. В Нета със сигурност ще намериш нещо,но това, което знам е, че се прави гъста отвара от хмел и вода. Прецежда се,прибавя се щипка захар, поставя се в подходящо шишенце и се прибира в хладилника. Прави се закваска от брашно и вода, с консистенция на тесто за кекс, и се оставя в покрит съд за 24 часа. Точно в същия час на другия ден се прави "подхранване" на закваската пак с малко брашно и вода. И така 4 или 5 дни, то се забелязва,че става ферментация, защото има мехурчета в закваската. На втория ден от стартирането на ферментацията, в закваската прибавяме и по супена лъжица от хмеловата смес, като съблюдаваме консистенцията да не се нарушава. На 5-ия ден разпределяме сместа във подходящи формички,например кафени чашки, и изсушаваме на 40-50 градуса във отворена фурна. Може и на силно слънце. Една такава чашка ти е достатъчна за замесване на 600-700гр.брашно и други продукти за хляб. Втасването на хляб с такава мая е по-продължително, може и 4-5 часа да отнеме. Не пиша точни грамажи,защото както и да го направиш,все ще се получи. Ако ти е по-слаба хмеловата смес, тестото ще втасва по-дълго, ако е гъста, по-бързо. Само, че......след някоя година, след някое изследване, току виж се докаже, че тоя процес на уж естествена ферментация е точно толкова вреден, колкото и днешните маи, приготвяни по промишлен начин, заради съдържанието на вредни бактерии. Само веднъж съм правила такъв хляб, стана хубав на външен вид, но беше много труден и тежък за смилане, и не съм повтаряла повече.