Автор Тема: Защо се гордея, че съм българка?  (Прочетена 602 пъти)

Люба Тодорова

• Експерт
  • Публикации: 1072
    • Профил
    • Ел. поща
Защо се гордея, че съм българка?
« -: Юли 24, 2011, 12:45:31 am »
Преди време, търсейки нещо из Нета, попаднах на статия, в която авторът правеше опити за портрет на днешния българин и общо взето се въртеше около думите -  комплекси, завист и омраза. Не си губих времето да дочета статията, защото усетих, че авторът си прави не психопрофил, а психопортрет с написаното и, че в тази статия мен въобще ме няма, нито пък някой от хората край мен. Не си падам по афиширане на това, което изпитвам и чувствам, но след като попадам предимно на негативни констатации за живота и хората в България, ще ми се да заявя, че и мен ме има тук и, че не съм сама. Тези дни ми попадна съчетанието „необоснован позитивизъм”, моят позитивизъм определено ще е обоснован.

Люба Тодорова

• Експерт
    • Профил
    • Ел. поща
Re: Защо се гордея, че съм българка?
« Отговор #1 -: Юли 24, 2011, 01:06:54 am »
    Защо се гордея, че съм българка? Оставям историята,  природните ни дадености и спортистите, там имаме доста поводи за национална гордост. Макар, че освен с войводите, четите и възстанията, би трябвало да се гордеем и с хилядите, обикновени хора, които покорно са свеждали глави пред властта, а вкъщи, зад кепенците са учели децата си на родолюбие и как да оцеляват. За да ни има нас днес. Тук визирам само един определен период от историята ни, този, дето казват, че най-много ни е натоварил с комплекси.
   А аз се гордея и с:
     -родителите си, слънчеви и трудолюбиви хора,
     -прекрасното си детство,
     -учителите и преподавателите си, които ме научиха да успявам,
     -децата си, които получиха  добро образование, изучиха езици, реализираха се и печелят добре тук, в България, а в чужбина ходят само на екскурзии,
     -невероятните си приятели,
     -домовете, които направихме за нас и децата,
     -със съседите си, предишните и днешните, с  винаги отворени врати за помощ и съвет, и миналия месец като пламна пожар в съседен двор, бяхме локализирали огъня докато дойде пожарната,
     -с кмета на селото, където живея сега, че организира национален фолклорен фестивал през август и тази седмица се оплака, че връща заявки за участие, щото времето няма да стигне да се изявят всички, а фестивалът ще е 3 дни
     -със себе си, че тази зима след сериозно проучване, десетки ескизи и денонощно бродиране, най-после направих носията, за която си мечтаех от детството, моя, собствена,
     -с вярата си, в началото на 90-те, когато в града ни запристигаха емисари от Скандинавско да ни учат на християнство, приятелка ме заведе на тяхна сбирка, изслушах ги като възпитан човек, а после им казах, че когато моите деди са приемали християнството, техните са ходели с рогата на главите си и не само тогава, а и векове след това, и си тръгнах,
     -със сина си и колегите му, които работеха на обект, спечелен за изпълнение от италианска фирма, а проектът беше с грешки и изпратеният италианец не изтрезняваше, не само, че ги убедиха да преработят проекта, но и италианеца отучиха да пие,
     -с дъщеря си, която бе изпратена да работи за около година в Женева и когато един от първите посетители в офиса казал със снизхождение, аааааа,българи, тя го попитала дали знае поне коя е столицата на България, пък той отвърнал със самочувствие, че започвала с Б, ама не бил сигурен Будапеща или Букурещ, щерката не му останала длъжна и малко по-късно същият човек влязъл с букет, извинение и поздравления, че му дала урок по национално самочувствие.
Спирам дотук, но списъкът ми е много дълъг.
« Последна редакция: Юли 24, 2011, 02:18:51 am от Люба Тодорова »

benra

• Врял и кипял
  • Публикации: 346
    • Профил
« Отговор #2 -: Юли 24, 2011, 10:36:59 am »
Люба, размисли ме...
Защо?
Трябва да изляза от клишето на история, минало, природни дадености.
Но истинате е, че именно това ме кара да се чувствам горда, това ми липсва, когато съм далече и това ме натъжава, когато се вгледам в българската съвременност.
Горда съм с хората, които правят всичко възможно, за да не губят духа си, въпреки
горда съм с успехите на децата ни в шампионати по математика, физика -някак си потъващи в новините- горда съм, че те осъществяват себе си, а чрез тях и нас
горда съм със спортистите, спортуващи във времена, в които обикновеното изречение е-пари нема, действайте- и носят медали и радост
горда съм с поетите, художниците, музикантите, които не спират да творят надежди и красота
горда съм  с красотата на оикновения човек, с добрата му дума и усмивка
Горда съм с езика ни
Горда съм с паметта ни
А с близките си...естествено, че с тях съм най-горда :)

Люба Тодорова

• Експерт
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #3 -: Юли 24, 2011, 12:10:02 pm »
Бени, нали това казвам, че освен с история, природа и талантливи, известни хора, имаме още толкова много поводи за самочувствие в ежедневието.
На 3 март ми звънна ядосана приятелка, че някои телевизии си излъчили турските сериали и на празника, ми нека, викам, само извисен народ като нашия може да прости на всички за всичко. Когато ми кажат колко демократично и богато се живеело във Франция и Англия, аз като информиран човек, не мога да не се сетя, че и двете демократични държави дават независимост на африканските си колонии през 60 -те години на 20 век, има-няма преди 50 години, а нас ни има и без да сме притежавали колонии. Ето пак повод за гордост. Като прочета, че Норвегия е сред първите в света по стандарт, не мога да не се сетя за разказите на мой племенник, който работи там по покана на норвежка фирма, как местните чакат с нетърпение петък вечер, за да се напият до смърт, от много щастие, вероятно. Аз също чакам с нетърпение почивните дни, но за да се срещна с близки и приятели, що да не се гордея с това? Като гледам по новините стачките на гърците и коментарии, колко са единни, не мога да не си спомня как години наред Европа ги субсидираше, т.е. наливаше пари и им поддържаше изкуствено високия стандарт, за да ги пази от вредното влияние на комунистическите България и Югославия, сега затвори крана и ето го недоволството. Пък ние се живеехме и без такива кранчета. Защо да не се гордея, че съм по-силна и по-оправна, щом съм се справила без чужди парични помощи? И не само аз.

benra

• Врял и кипял
  • Публикации: 346
    • Профил
« Отговор #4 -: Юли 24, 2011, 02:29:13 pm »
Така е, Любче, така е :)
Спомням си времето, когато живях извън България, в една страна с много развит туризъм и чудесна социална система.
Тогава сякаш заобичах най-много България. Защото, дори на подсъзнателно ниво, сравнявах, природа, хора, история, интелектуални заложби .Наистина тогава и носталгията играеше огромна роля, така че всичко да изниква пред очите ми в иеализиран образ, но...
Богати сме - и на природни дадености, и на интелектуални такива-факт, който не е плод на някакъв превъздигнат шовинизъм.
Имаме много и минало имаме и човешки ресурс, но...
Но няма да зачепквам но-то, защото това е за друга тема, тази е за гордост.
Ще споделя нещо лично - дъщеря ми спортува, казвала съм го вече. Гордея се, с нейната упоритост, с красотата и грацията, които ми дарява, когато я гледам.На всяко едно състезание се просълзявам, гледйки тези прекрасни деца и винаги си казвам-ето, затова си заслужава, това е ценното, това е бъдещето, това е важното. Това е гордостта-тя е около нас, имаме я и тя е тази, на която трябва да се осланяме и върху която трябва да се съсредоточаваме.
Вероятно звуча патетично, но как се говори за гордост безумоционално?Аз не умея :)

smile

• Експерт
  • Публикации: 593
    • Профил
« Отговор #5 -: Юли 27, 2011, 04:50:09 pm »
Дали се гордея - ами да, защо да не се гордея пък. :)Верно, че си имаме Бай Ганьо в изобилие, Андрешко в прекомерност, и мутри до насита, но пък по-добре да се гордея, отколкото да се срамя, защото тогава Паисий ще ме погледне строго и ще попита
О, неразумний, юроде поради что се срамиш да се наречеш болгарин???
Усмивката разтапя ледове

Милен

• Врял и кипял
  • Публикации: 451
  • Amicus Plato, sed magis amica veritas
    • Профил
« Отговор #6 -: Август 18, 2011, 04:39:30 pm »
Аз съм българче и силна
майка мене е родила;
с хубости, блага обилна
мойта родина е мила.

Аз съм българче. Обичам
наште планини зелени,
българин да се наричам -
първа радост е за мене.

Аз съм българче свободно,
в край свободен аз живея,
всичко българско и родно
любя, тача и милея.

Аз съм българче и расна
в дни велики, в славно време,
син съм на земя прекрасна,
син съм на юнашко племе.

Иван Вазов
Аз знам, че нищо не знам, но други и това не знаят!

Люба Тодорова

• Експерт
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #7 -: Март 03, 2012, 10:34:15 pm »
Отпразнувахме днешният 3 март и Тодоров ден с близки приятели. Хубави разговори с хубави хора. Бях облякла два манекена с национални носии - северняшка и тракийска, радвах се на приятелските похвали и си припомнях как пришивах всяко мънистено зрънце и всяка пайетка с усещането, че правя нещо ценно и значимо. Привечер гледах новините и завиждах на хората, които се бяха качили на Шипка, после колекционери показваха и говореха с обич за униформите и облеклата от Руско-турската война. Познато чувство. Имам части и материали за още 4 носии, та като ги направя ще имам цели 6! Кой като мен! Не знам дали гордост е точната дума, но сутринта като сложих националния флаг на балкона.....ме заля такова вселенско спокойствие, такава благодарност и радост, че съм точно Тук и Сега.

smile

• Експерт
    • Профил
« Отговор #8 -: Март 27, 2012, 08:19:24 pm »
Гордея сме,
защото сме добри, защото сме истински, но не като от онази реклама за кашкавала.
Защото българинът дълбоко в себе си е съхранил ценностите на дедите ни-преклонение към природата, уважение към родителите, грижа към децата, щедрост към приятелите.
Иначе няма начин да сме на такова прекрасно място, каквото е България.Само трябва да помним!
Усмивката разтапя ледове

Elka Petrova

• Експерт
  • Публикации: 553
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #9 -: Март 28, 2012, 08:44:19 am »
   Сладурки сте всичките. И аз се гордея , че съм част от народ който ражда такива хора като вас. Природата ни е божи дар и нямаме заслуги за нея, но ХОРАТА , тези като вас са са истинския повод за гордост. Обичам ви, страхотни сте!!!
Комунист е този, който е чел Маркс и Енгелс.
Антикомунист е този който ги е разбрал!!!

smile

• Експерт
    • Профил
« Отговор #10 -: Май 29, 2012, 11:25:08 pm »
Ели, иде ми направо да те разцелувам :-* :-* :-*Имаме хора и това си е :-*
Усмивката разтапя ледове

Люба Тодорова

• Експерт
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #11 -: Септември 22, 2012, 11:26:46 am »
Снощи се наложи да си легна късно, което предположи, че и ще стана късно, та излязох към 2 часа да сложа знамето за днешния празник. След дъждовния ден, вятърът беше изчистил небето, звездите ми се видяха особено ярки и празнични, като обещание, че вятърът е отвял грижите и утре пак ще има слънце. И в прекия, и в преносния смисъл. Днес препрочетох анонса за празника, казах пак "Браво!" на хората, дето са имали смелост, граничеща с безразсъдство, да обявят независимост без да питат някои "велики" по онова време. Усмихнах се на мислите си, че и  у мен го е имало това безразсъдство, да вземам важни решения, без да питам някого, а после да ме залива щастието, че е било правилно. Усмихнах се и на усещането, че не искам да съм никъде другаде и да съм никоя друга. Вероятно и това си е гордост.
Честит празник, приятели!