Автор Тема: Йога и медитация  (Прочетена 66 пъти)

Светла Петрова

• Опитен
  • Публикации: 178
    • Профил
    • Ел. поща
Йога и медитация
« -: Август 29, 2011, 05:40:39 »
Плуването е спортът, който най-хармонично развива и поддържа тялото. Но е важно да се плува, както трябва. Аз лично не умея да плувам добре и се уморявам много, когато плувам, затова предпочитам йогата като средство основно за поддържане на физическата кондиция. В морето срещу вълните ми е трудно да плувам, но пък правя други водни упражнения.

Люба Тодорова

• Експерт
  • Публикации: 636
    • Профил
    • Ел. поща
Re: Йога и медитация
« Отговор #1 -: Август 29, 2011, 06:19:48 »
Светле, би ли споделила какъв точно вид йога практикуваш. И аз нещо не ми се натоварва вече и търся нещо по-кротко. Тай чи е много приятно, но ме интересува и йога.

Светла Петрова

• Опитен
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #2 -: Август 30, 2011, 02:42:09 »
Люба, посещавам занятия по Сатиянанда Йога, това е обща йога, която е подходяща, както за начинаещи, така е за напреднали и включва упражнения или практика от няколко вида йога. Включени са асани (физически упражнения), дихателни упражнения(пранаяма) и йога нидра-медитация. Те така са комбинирани, че въздействат комбинативно-ефективно на физическата и духовната кондиция, разтоварват стреса и помагат концентрацията. Групите са големи и има хора на всякакви възрасти, както мъже така и жени. Занятията са по 2 часа обикновено, като всяко занятие завършва с десетминутна медитация.
Преди посещавах Хата йога-група, но не бях доволна, защото инструктурката се фокусираше върху пранаямите, т.е. върху дихателните практики и върху медитацията, а много по-малко върху асаните.

Люба Тодорова

• Експерт
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #3 -: Септември 06, 2011, 11:34:48 »
Оказа се, че вкъщи имам 2 книги за йога, купувала съм ги през 80-те години на миналия век. Прегледах ги, има достъпни неща, с които мога да се справя и сама. Но ще потърся и по-нови издания, ако се наложи. Макар да знам, че самата система е предназначена да се грижиш за себе си, за единството и хармонията на тялото, духа, мислите, емоциите. А аз се разпилявам да мисля и да се грижа за толкова много неща. Ще опитам.

Светла Петрова

• Опитен
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #4 -: Септември 21, 2011, 03:00:50 »
Люба, бих те посъветвала, преди да започнеш самостоятелни тренировки у дома, да посетиш няколко йога-занимания. Това ще ти даде представа за правилния начин за изпълнение на практиките, а и йога-инструктурът може да те посъвтва лично на кои практики и асанни да наблежнеш. В твоя град има ли такива курсове?

Люба Тодорова

• Експерт
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #5 -: Септември 21, 2011, 09:30:20 »
Светле, ще те послушам за консултация с инструктор по йога. В града ни идва 1 път седмично от Плевен едно момиче, но не съм разпитвала как минават занятията. Приятелка на щерката е инструктор в някакъв елитен клуб в София, та като ида при децата ще се срещна с нея. Мен ме притеснява това, за което пишеш, че всички медитирате заедно. Нямам понятие как се медитира, когато усещаш енергията на толкова хора наоколо и всеки с различна нагласа.
« Последна редакция: Септември 21, 2011, 09:39:34 от Люба Тодорова »

Люба Тодорова

• Експерт
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #6 -: Септември 28, 2011, 08:42:44 »
Разговарях с приятелката на щерката - Яна Кирова. Тя си е направила собствен център и се занимава основно с йога в детски градини, училища и офис-йога, а вечер в кв."Стрелбище", на ул."Нишава". Разказа ми с подробности за това, което ме интересуваше. Ще трябва да се справя.

Светла Петрова

• Опитен
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #7 -: Септември 29, 2011, 04:46:39 »
Люба, ти си от малкото хора, които когато кажат нещо не го отлагат във времето. Това, мисля, е качество, дефицитно днес. Моите адмирации!
Интересно ми е какво точно ти препоръча, какъв вид упражнения и като какво натоврване.
Моите впечатления са, че различните инструктори имат свой стил някои наблягат на дигателните практики, други на медитацията, а трети на физическата активност, посредством асани, стимулиращи всички мускулни групи.
аз лично предпочитам комбинирана програма.

Люба Тодорова

• Експерт
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #8 -: Септември 30, 2011, 02:09:23 »
Светле,засега съм на правилно дишане и медитация. Трябва да изчистя нещо ментално.

benra

• Врял и кипял
  • Публикации: 236
    • Профил
« Отговор #9 -: Септември 30, 2011, 09:40:52 »
Любче, ето това с менталното чистене не мога да го разбера.А не съм скептик, никак дори. Само не мога да разбера как се установява тома ментално пренатрупване? Момичето обясни ли ти, много ми е интересно.
 Преди много години имах позната, която твърдеше,че сонтактува с извънземни(естествено това няма нищо общо с йогата, нито с медитацията, но просто се подсетих) и тогава тя много често говореше, че нейното извънземно й казва, че аурата на този или на онзи не е чиста и трябва да се чисти.

Люба Тодорова

• Експерт
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #10 -: Септември 30, 2011, 10:55:29 »
Изчистване от неправилни мисъл-форми, това имам предвид. Смятам и подсъзнателно, и съвсем съзнателно, че да се грижа за другите е по-важно, отколкото да се грижа за себе си. Разбирай деца, съпруг, близки, приятели. То не, че е лошо, но да включа и себе си в списъка. Това трябва да променя. Ще стане!

Светла Петрова

• Опитен
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #11 -: Октомври 06, 2011, 11:00:29 »
Светле,засега съм на правилно дишане и медитация. Трябва да изчистя нещо ментално.
Менталното изчистване е първата крачка, но трябва да знаеш че не е никак лесно. При мен този процес се оказа бавен и вместо да чистя натоварвам. Много ми е труден процеса на освобождаване на съзнанието. Бих те помолила да споделиш при теб как върви, когато започнеш.

Люба Тодорова

• Експерт
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #12 -: Октомври 06, 2011, 11:47:11 »
Знам, Светле. Над 10 години се занимавам с енергийното си изчистване. Резултатите са чудесни, просто остана още мъничко. Затова като поговорих с Яна, веднага ми дойде мисълта какво и къде пропускам. В желанието си да хармонизирам отношенията си с околните и с околното, пренебрегвах себе си. Себе си на физическо ниво, имам предвид, физическото си тяло. Като оправих нагласата си миналата седмица и формулирах правилната мисъл, преди два дни дойде и резултата. Изчистването. 24 часа едва ставах от леглото, на близките казах, че е вирус и ще се справя. Така и стана. Чувствам се прекрасно. Вероятно съм грешала, че с никого не съм споделяла, само книгите и аз, тук за пръв път пиша за тия неща. И се радвам.
А ти казвай конкретната мисъл или ситуация за промяна, много често проблемът не е и в менталното тяло, а по-нагоре.

Светла Петрова

• Опитен
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #13 -: Октомври 06, 2011, 01:11:45 »
Опитвам да формулирам правилна мисъл, съставяйки мантрично авто-послание.След това освобождавам съзнанието от ежедневните товари и се опитвам да се концентрирам върху авто-посланието. При мен по-скоро астралното тяло страда от дисбаланс, натоварено от много приоритети. Опитвам се да ги систематизирам, като на преден план изтикам приоритета АЗ, необвързан професионално. Люба, и аз тук за пръв път споделям тези неща, които досега просто са били обект на правене и лично осмисляне. Оказа се,че това е един от начините за чистене.

Люба Тодорова

• Експерт
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #14 -: Октомври 06, 2011, 06:32:00 »
Чета поста ти и все едно,че аз съм го писала само, че преди няколко години. За многото приоритети. Всичко, с което се занимавах - то най-важното, уж вярвах на другите, ама всичко трябва да мине през моите ръце, щото по-добре от мен никой не може да го свърши, най-правилните решения бяха, естествено  моите, исках да контролирам тотално. Разбирай семейство, бизнес, близки. Почти 15 години системата ми действаше безотказно - успешен бизнес, доходи, имоти, деца с добро образование, толкова ми харесваше да работя и се вихря, че не усещах как се съмва, а аз още бачкам. После получих едно чукване по носа във вид на здравословни проблеми и започнах да преосмислям нещата и да търся верните отговори. А когато си готов и си се отворил за ново знание, веднага се появяват и учителите. Един ден щерката влезе за малко в една книжарница, а аз останах да я изчакам навън, настойчива мисъл ме накара да вляза, да намеря щанд "Езотерика" и без да се оглеждам взех една книга, с усещането, че е моята и с нейна помощ ще намеря отговорите. Така и стана впоследствие. Започнах първо с изчистване на взаимоотношенията си, после с неправилните си мисъл-форми, въобще следвах указанията. Много негативни неща ми се случваха, защото като се изчиства нещо енергийно,то се отразява на физическо ниво. Днес си мисля, че ако знаех през какво ще мина, едва ли бих се заела, но си струваше. Сънищата ми станах информационни, отговорите там ги получавах. Оказа се, че доста от проблемите не са от този ми живот, а от предишни, точно те стоят закодирани в астралното тяло. И, ако не ги изчистим, ще се връщаме тук докато го направим. И докато се занимавах с енергийното балансиране, забравих за физическото тяло. Сега ще оправя проблема с него и ще продължа. Със сигурност имам още много работа.
Така както ти описваш самото действие, точно така е,но за да не се получава очаквания резултат, вероятно има друга причина. Опитай да се освободиш от някои задължения и отговорности, ако е възможно или поне да се разтовариш. Ако не е възможно, може да си направиш авто-послание, примерно," Аз съм силна, смела, справям се отлично с всичко, с което се занимавам".Или нещо от този род. Такава фраза със сигурност ще свали напрежението, щото имам усещането, че работата ти е основния приоритет.
« Последна редакция: Октомври 07, 2011, 07:22:34 от Люба Тодорова »