Автор Тема: Дойде туршиено време  (Прочетена 33 пъти)

Elka Petrova

• Експерт
  • Публикации: 553
    • Профил
    • Ел. поща
Дойде туршиено време
« -: Септември 09, 2012, 09:10:43 am »
   Доде времето за слагане на зимнина. В нета е пълно с рецепти, но повечето ми се струват сложни за изпълнение , а и не мога да задавам въпроси когато нещо не ми е ясно. По принцип не съм майсторка в тази област и имам нужда от повече разяснения. По тази причина ще помоля всеки който знае нещо лесно и вкусно да ми сподели рецепти.
   Едното нещо което искам е : зеленчуково пюре което да става за готвене, за супичка, за миш-маш и дори за намазване на филия. Нещо като едросмляна лютеница от повече зеленчуци.
   Ако някой има опит в приготвянето на такова НЕЩО  много моля за указания :)))

Комунист е този, който е чел Маркс и Енгелс.
Антикомунист е този който ги е разбрал!!!

Люба Тодорова

• Експерт
  • Публикации: 1072
    • Профил
    • Ел. поща
Re: Дойде туршиено време
« Отговор #1 -: Септември 09, 2012, 05:40:24 pm »
    Хубава тема, Елче! Само, че аз вече напълних рафтовете в мазето. Моята зеленчукова добавка към зимните ястия си я приготвям така: попарвам и обелвам домати, с блендера ги пасирам и слагам на котлона да заврат. Нарязвам чушки, моркови, тиквички и бамя като за супа и ги пускам в доматения сос, посолявам, врат десетина минути и пълня в буркани. Стерилизирам 20 мин. По същия начин си приготвям и гювеч като добавям зелен боб, грах и патладжан.
    От няколко години си измислих как да правя конфитюри без захар, наскоро го споделих в една готварска група, но да го напиша и тук. С машината за фрешове изстисквам сок от грозде, изсипвам в съда за варене, отгоре нареждам сини сливи, поставям на котлона да заврат, да омекнат и досгъстявам във фурната. След това стерилизирам бурканчетата 10 мин. По същия начин правя и от ябълки, само, че предварително ги настъргвам /пак с машинка/ на едро. Стават чудесни! Ако искам да са по-сладки, добавям повече гроздов сок.

stefka

• Новак
  • *
  • Публикации: 21
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #2 -: Септември 09, 2012, 08:42:18 pm »
 Мили момичета аз си падам по евтините и не трудоемки зимнини и ястия. 
Ето ви нещо и от мен: лятна манджа-лук ,чушки/сиврия/,домати и магданоз.
Задушава се лука,чушките,доматите/по желание червен пипер/и повече магданоз и сол разбира се на вкус.Няма вода.Това нещо може да се яде веднага,може да се сложи в буркан и да се стерилизира за 5-6 мин.Забравих че за задушаването трябва и олио.
Използва се и за други манджи.
1.С пиле: запържва се с малко мазнина пилешкото,малко вода колкото да уври и се изсипват бурканите.Клоква 5-6мин. и е готово.
2.Изсипват се буркани , като започнат да се пържат-няколко яйца и малко сиренце ако има и миш-машът е готов.
3.В зрял боб-няколко лъжици и става супер
4.Буркан/и/ , чашка ориз и славянският гювеч е готов и т.н.

Компоти готови също не правя:Когато имам възможност да купя повече плодове натъпквам в буркани само плод и захар,стерилизирам за 5-6мин. колкото да хлътне капачката и готово.
 2 буркана+2.500л вода-клоква няколко мин. и имате цяла тенджера с компот в хладилника.

Знаете ли приказката-СИРОМАХ ЧОВЕК-ЖИВ ДЯВОЛ

Elka Petrova

• Експерт
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #3 -: Септември 10, 2012, 09:32:24 am »
  Любче, аз с теб не мога да се състезавам. И срещу теб да тичам не мога да те настигна. Ти си уникална и ти се възхищавам, но ме комплексираш...мамка му.  ;D 
  Предложената от теб рецепта ще я направя със сигурност.

Стефче, искам да те питам как се държи лука в консерва? Аз винаги съм мислила, че не може да се стерилизира нещо с лук ..не знам защо. А много ме устройва ако може. У нас много обичаме :запържен бъркоч от смляни на едро в робота лук, чушки и домати магданоз и други зеленчуци по желание. Поради наличието на лук обаче мислех че е неподходящо за стерилизация в буркани.  Та ако ми обещаеш, че лука няма да промени аромата с престоя в буркана ще взема да си го направя това за зимата.

Колкото до компотите, аз от едно време си знам от свекърва ми за да се пестят капачки, буркани и място че компота се прави като се пълни буркана на макс с плод и л захар. С водичка разбира се. И когато през зимата отвори компот го разрежда с вода, щото сока му е като сироп. 

stefka

• Новак
  • *
  • Публикации: 21
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #4 -: Септември 10, 2012, 09:38:38 pm »

Ели само лук в консерва-не знам но когато е сготвен в някакво ястие нищо му няма .
Като отвориш конс. буркан ,ястието си е същото каквато си сготвила на вкус.
Важно: стерилизирам само 5-10 мин да хлътне капачката,вадя бурканите и обръщам надолу с капачката докато изстинат.
В много рецепти за консервиране пише че се варят по 20-30 и повече мин. но не го правя защото наистина се разваля вкуса и стават на каша като отвориш буркан-само да хлътне капачката!
Така съм затваряла и различни недоизядени манджи които са в количества за 1-2 буркана и съм сервирала когато се наложи. Проблеми досега не съм имала,дори са ме питали-Кога успя да сготвиш?

Elka Petrova

• Експерт
    • Профил
    • Ел. поща
« Отговор #5 -: Септември 11, 2012, 09:18:15 am »
  Мерси Стефче.
  И аз не съм имала предвид лук да консервирам, а когато има лук с бъркоча. Ще направя тогава пък ще видим какво ще стане. Колкото до стерилизацията аз само месо, гъби и зелен фасул стерилизирам по-дълго Всичко останало така, само да хлътне капачката.  :)