Интервю с Петя Николаева Николова-Кировска, победител в 50+ фотоконкурс "Улиците на моя град"

Разкажете ни малко повече за себе си, с какво се занимавате, какви са хобитата ви.
Здравейте, казвам се Петя Николова, на 39г., имам син на 9г. Хобито ми е  - релаксът, онзи момент, в който дори за малко успявам да избягам от натовареното ежедневие и рутината :) Обичам да пътувам (когато имам възможност), да съм сред природата (зарежда ме невероятно), обичам да снимам, да чета, да рисувам...
 

Споделете нещо, което само най-близките Ви хора знаят за Вас.
Нямам кой знае колко скрити неща, но може би, че плача... Аз съм силна натура и не харесвам да показвам слабостите си, но "лея сълзи" на книги, на филми, на красиви думи, на мили жестове. И не само на тъжни ситуации, но и на щастливи, без въобще да ме засягат ... просто, когато ме докоснат емоционално... Тази плачлива страна от характера ми я знаят само най, най-близките ми хора.
Как разбрахте за конкурса и защо решихте да участвате в него, какво беше основното нещо, което Ви привлече ?
 

За конкурса разбрах от Фейсбук - приятелка, преди няколко месеца. Хареса ми идеята за пресъздаване на дадена тема чрез снимки. Всеки месец нова идея, достатъчно различна, но и достатъчно обширна, за да може всеки да сподели нещо свое в нея...
 

Кое е мястото, на което живеете?
Живея в София, тук съм родена, тук са родени и родителите ми... Обичам си града, въпреки всичките му недостатъци.
 

А кое е вашето любимо място и защо? Какво го прави специално?
Обичам си родното място, но когато имам възможност гледам да избягам от шума и глъчката. Харесвам малките китни градчета, в които сякаш лъха "българското". Обичам около мен да има къщи във възрожденски стил, обичам калдаръмени улици, обичам тишината и зеленината... Нямам едно любимо място, имам няколко любими градчета, но се надявам да имам възможност да пообиколя България и да открия още такива.

Какво снимате най-често?

Най-често снимам детето, то е моята муза. След това природата -  дори и сред града, красиво дърво, цвете, небе... И разбира се "овековечавам" разни събития, чествания, празници, сбирки с приятели... но това е по-скоро по задължение. Най-голямо удоволствие ми доставя да снимам сина ми и природата, когато видя нещо красиво, винаги се старая да го "запечатам" в кадър, дори и с телефон, ако не съм подготвена с фотоапарат.
 

Според вас – какво трябва да се промени във вашия град (село), за да стане то едно по-красиво и по-добро място за живеене?
Оооо, болна тема... Много неща трябва да се променят, първото и основно е манталитетът на хората. Става въпрос за елементарни неща, да пазят чисто, да не си изхвърлят боклуците по улиците, поне малко от малко да се съобразяват, че има и други хора наоколо... Ако всеки се постарае поне мъничко - ефектът ще е огромен... А ако трябва да погледна на въпроса по-широко, на София и липсва зеленина, липсва един архитектурен стил ( или поне такива, които си пасват) дори и да е само в центъра, липсва пешеходна зона (част от Витошка не е достатъчна)... Лично на мен, най-много ми пречи отстъствието на зеленина, София беше зелена в моето детство, сега дърветата се изсякоха, улиците се разшириха, презастрои се... Има инфраструктура, пътища, магазини, удобства ...,но е сиво...
 

Какво ще направите с наградата?
Ще ми се да ида на почивка, дори за малко... Разбира се, че както повечето български семейства, тази награда, може да се "вмести" някъде из ежемесечните разходи и да "запълни" някоя "зейнала дупка" в бюджета... Но ми се ще да я запомним като награда, една мини-почивка и забягване от ежедневието на някое ново и непознато мвестенце ще помогнат за това.

Пожелайте нещо на читателите на Клуб 50+!

Пожелавам преди всичко здраве - здраве, щастие и успехи на всички. И нека се усмихваме повече, дори и да няма много, много поводи за усмивки. Защото усмихнем ли се, ще видим все някой отсреща да ни се усмихне в замяна, а колкото повече усмихнати лица има... толкова по-хубав и ведър става светът наоколо. Дори и да не е тежко и трудно, винаги може да се намери повод за усмивка... Усмихвайте се :)

 

Вижте публикацията на победителя