Каква почивка планираш - продължение

Normal_karavana

Моята крепост е моята каравана

Тези хора са намерили идеалния компромис между дългата ваканция и среднодебелия портфейл. Благодарение на свободните си професии те могат да си позволят цели месеци на море. Имат си прилична тоалетна, душ и удобно легло. Запасили са се с любими лакомства и напитки. В гардероба на караваната стоят на закачалки любимите им дрехи, които могат да облекат някоя вечер и да отидат в приличен ресторант. Или могат край караваната да си останат всяка вечер с коктейл в ръка на шезлонга буквално пред самия праг на подвижния си дом, а пред тях да е морето с цялата си безбрежна красота и романтика. Вечер с приятели от съседните каравани да приготвят вкусна вечеря, после да се наслаждават на забавни разговори. Веднъж ако вече си опитал подобно летуване, всяко следващо лято поне веднъж ще си кажеш: "Защо не взема да си купя и аз една каравана!..."

Това лято пак съм на квартира

Този модел на почивка е за любители на вечно празните бойлери, на студените по принуда душове, на носене на дрехи със следи от сгъване и ютията, която все някой търси, на шумните компании под прозореца и на банските, поели аромата на бира-скарата от предишната вечер, на високите децибели до зори от близката дискотека на открито. Не е лошо да си имаш традиции. Само дето почивката на квартира се превръща в мания за някои семейства и те се изсипват накуп в една къща, където продължават да си досаждат с ежедневните житейски или семейни проблеми, на безкрайните разговори преминаващи в разгорещени спорове кой къде иска да обядва или вечеря – "На ресторант ли ще се ходи, или да направя салатата, а кой ще измие после чиниите? Остави ме, моля ти се, искам да се наспя – на почивка съм! Къде ми е синята фланелка? Какво й гледаш кльощавия задникна тая? Не ми се ходи на кино, боли ме глава!"
Алооо, ама нали ставаше дума за почивка – се провикваш силно и безмълвно в себе си! Всяка надежда за истинска отмора и почивка си остава далечен мираж.

В леглото с книжка в ръка

Снимка Flickr CCПредставям си прохладна полутъмна стая, голямо легло с колосани бели чаршафи, студени на допир, излегнала се гола и блажено отпусната в хладната им прегръдка. Представям си още как се плъзвам под меката завивка и нагласям за гърба си две дебели възглавници. От дясната ми страна – малка купчинка с интересни книги, които досега не съм успяла да прочета между задълженията и работата ми. От лявата – кутия шоколадови бонбони, пликче с чипс и ядки. До тях поднос с пържени филийки, различни сирена и филенца. Оазис на удоволствието! В центъра на градската жега /е, може да се намирам и в някоя планина или затънтено селце, или и аз не знам къде, само да го има/.

Представям си как потъвам в онази блажена обстановка, подпряна на двете големи възглавници, чета интересните книги, хапвам бонбони и чипс и се унасям. И така поне две седмици! Това се казва кеф!

Тази картина се оформя в съзнанието ми винаги, когато вървя по напечените от обедното лятно слънце улици и усещамв как косата ми пари, дрехите ми бавно и сигурно залепват за тялото ми. И в този момент не държа особено да пътувам до Хавай или Бахамите, до Майорка или Маями бийч. Не настоявам да имам джакузи в хотела, не планирам вечеря с бира-скара в местното заведение, заградено от улицата с мушката и лакоми котки и още по-нахални кучета, които обикалят под масите и увиват опашки около краката на посетителите, жално вперили очи в ръцете поднасящи поредната хапка към устата си. Искам само онова прохладно легло с двет едебели възглавници и купчинката интересни книги. Всичко останало може и да го няма, не държа на него. Какво друго му остава на човек, за да си почине както трябва!

Слънцето било вредно

Снимка:Free FotoПочиващи от този тип обсаждат балнеологичните центрове и се разхождат из сенчестите паркове с широкополи шапки, тъмни очила, бели дрехи с дълги и широки ръкави от два пласта чист памучен лат. Седнали по пейките и зачели се в списания за здравословен начин на живот и почивка. Но много бързо отегчили се от четенето, те започват енергично да си веят за мъничко прохлада в жегата. Те обмислят какво количество сок от моркови да изпият в първата междинна закуска, защото "засилва естествените съпротивителни сили на кожата", да вечерят с риба и непрекъснато да носят в белите си джобове сурови ядки, защото "така организмът получава нужните вещества, за да се бори с опаснотовлияние на слънчевата радиация". Ако попаднете на такива хора, ще откриете, че изпитват пълно удоволствие, когато ви обясняват, защото са решили, че сте незапознати  с проблема колко вредно е слънцето и как всяка година над един милион души на Земята се разболяват от рак на кожата.

Този материал е изпратен по инициативата на Клуб 50+ Стани Четен Автор

Да си говориш стакъв човек е малко трудно, защото непрекъснатотрябва да се взираш зад огледалните стъкла на слънчевите му очила, така и няма да видиш очите му. Защото в очилата се отразяват ултравиолетовите лъчи на слънцето и без тях се увреждала ретината. Говорещата веднага ще се опита да докаже верността на приказките си, като открие по разголените ти рамене поне 3-4 ужасно опасни бенки, заради които веднага трябва да си направя пълни изследвания... Е, от скука може и да си допаднете за временна компания, да поизпиете заедно на чаша вино – само защото в него се съдържат елементи, които предпазват от... И нито една от вас или пък всички хора около вас няма да знаят от какво точно предпазват, но със сигурност тези хора са предпазени от една нормална, хубава, свободна и разпускаща почивка...


Създадена на 26.06.2012 г.

Коментари

Все още няма коментари