Какво да правим при гръмотевична буря

Normal_planina_gramotevici1

В България гръмотевиците са често явление

Лятото, освен сезонът на хубавото време, на дългите топли, слънчеви дни, е и сезонът на гръмотевичните бури. Повечето от нас се стряскат уплашено, когато чуят небесния трясък и плюят в пазва. Ако се намираме у дома нещата са лесни – просто стоим, докато бурята отмине. Но завари ли ни на открито, особено в планината, важно е да знаем някои основни и важни неща, които биха осигурили нашата безопасност:

Планинските върхове, хълмове, стърчащи скални късове са особено опасни, но най-обасно е самите вие да се явявате най-високият предмет в околността. Затова – избягвайте високите места и ако установите, че вие сте най-високото нещо, се снишете.Избягвайте и самотно растящи високи и полу-сухи дървета, не се катерето по скали и каменни късове. Смята се, че гъстата гора от високи дървета е относително безопасна, но ако се намирате в такава местност, не разчитайте, че заставайки под някое дърво с гъсти клони сте в безопасност , изберете мястото така, че да има достатъчно разстояние между няколко дървета, най-добре е това да бъде малка полянка.

Снижете се максимално. Ако усетите изтръпване на кожата, или, че косата ви се изправя , то това може да е сигурен знак, че мълнията наближава. Не губете време в оглеждане или тичане, а застанете с колене и длани на земята. Светкавицата минава по най-краткият път към земята, така че ако ви удари в този момент, вероятността да спре сърдечната дейност или дишането се намалява. След това бавно легнете плътно на земята.

Ако носите метални предмети – ключове, ключодържатели, шноли, колани с метални токи , изхвърлете ги далече от себе си. Добре е да са на повече от 20-30 метра от вас. Различните инструменти обаче, като брадвичка, мотика и т.н., които са с дървени и сухи дръжки, са практически изолирани, макар че могат да заискрят по ръбовете си.

Добре е между тялото си и повърхността на земята да поставите изолация: за целта подходяща роля би изиграл някакъв сух материал някакъв сух материал – сложете го на земята и застанете върху него. Не разчитайте единствено, че обувките са ви сухи и с гумена подметка, това не е гаранция.

   Ако ви застигне буря спрете да се катерите

В случай, че разполагате с дълго и дебело въже, използвайте го, като го навиете в кръг и седнете върху него. В никакъв случай не стъпвайте или сядайте върху мокра повърхност. Тя привлича гръмотевиците. Позата, което е добре да заемете е с наведена надолу глава, прибрани към гърдите колене и повдигнати във въздуха стъпала. Не забравяйте, че подпрените на земята лакти се явяват проводник. Възможно е да се окаже, че не разполагате със суха изолация – тогава легнете плътно на земята.

Можем ли да помогнем на пострадал от мълния?

Дори да са взети всички предпазни мерки, в редки случай мълнията все пак поразява човека. Ако това се случи на преден план на преден план е борбата за възстановяване на сърдечния ритъм . Трябва да се направи сърдечен масаж,паралелно с изкуствено дишане. На по-късен етап се предприема обработка на нараняванията и имобилизация, обезболяване и транспорт до болнично заведение за лечение на късните последици от електрошока.

Ако ви застигне гръмотевична буря, най-важното от всичко е да не изпадате в паника, а да си спомните как трябва да действате в подобна ситуация, за да избегнете максимално риска. Добре е, когато децата тръгват на излет да им обясните как трябва да се държат ако се случи времето да ги изненада неприятно, ако познават как да противостоят на проблема и вие ще сте по-спокойни.


Създадена на 18.07.2012 г.

Коментари

Все още няма коментари