Интервю с Петя Христова Димова, победител в 50+ конкурс за рецепти с пилешко месо

 

От къде сте?
 
Живея в Стара Загора вече близо десет години, но родом съм от Чирпан. Това е малко градче с богата на събития съдба, със забележителни личности, оставили своя отпечатък в културата и историята на България и със свой собствен дух, който всеки чирпанлия носи завинаги със себе си.
 
С какво се занимавате, разкажете ни малко повече за себе си.
 
На 33 години съм. По образование съм строителен инженер. За съжаление кризата в бранша ме завари по времето на второто ми майчинство и от няколко месеца (засега безуспешно) си търся нова работа. Майка съм на две прекрасни, слънчеви и много енергични деца, които ме правят истински щастлива.
Обичам пътуванията, хубавите книги и рок музиката.
 
Кажете ни нещо за себе си, което само най-близките Ви хора знаят за Вас.
 
Поезията ми е слабост и понякога "обличам" мислите и чувствата си в рими.
 
Как разбрахте за конкурса и защо решихте да участвате в него, какво беше основното нещо, което Ви привлече ?
 
За конкурса разбрах от майка ми, която е на възраст 50+ и следи с интерес страницата на Клуб 50+ и статиите, които публикувате. Реших да участвам, защото кулинарията за нас е нещо като семейно хоби. И аз, и съпругът ми много обичаме да приготвяме различни ястия и да експериментираме в кухнята.
 
Защо пилешко?
 
А защо не? Та нали пилешкото месо е най-богато на протеини и в същото време бедно на мазнини в сравнение с всички останали меса.  Освен, че е полезно за здравето, ястията с пилешко месо се приготвят сравнително бързо, което в забързаното ни ежедневие безспорно е важен фактор. И още нещо, пилешкото е благодатно за всякакви комбинации - с картофи, ориз, различни зеленчуци, сосове и маринати... Така с едно и също месо като основна съставка можем да приготвим съвсем различни като вид и вкус ястия.
 
Каква е добрата храна в наши дни?
 
Домашно приготвената. А още по-добре- домашно произведената. За радост, нашето семейство има възможност само да произвежда част от храната за домакинството ни. Така съм сигурна в качеството на продуктите, които консумират децата ми. 
 
А каква е основната съставка на идеалното ястие?
 
Любов, разбира се.
 
Ако трябва да дадете рецепта за активен и пълноценен живот, каква би била тя?
 
Общовалидна рецепта не бих могла да дам. 
За съжаление животът, който водим е прекалено напрегнат и изпълнен със стрес,  храната, която ядем  обикновено е приготвена набързо и често е нездравословна,  движението обикновено се ограничава до " от работа в къщи  и от къщи - на работа"...
Това, което мен лично ме зарежда е една разходка в планината, след която вместо изморена се чувствам пълна с енергия и жажда за живот. 
Мисля си, че ако успяваме да се радваме повече на малките, ежедневни неща животът ни би бил по-пълноценен и щастлив.
 
Коя е най-странната рецепта с пилешко, която сте чувала/знаете?
 
Това е една рецепта за пилешки крилца с пепси. За целта са необходими пилешки крилца, малка бутилка пепси, 4-5 лъжици соев сос и малко чесън на прах. Крилцата се слагат в дълбока тенджера, отгоре се изсипват пепсито, соевият сос и чесънът и  гозбата се оставя да ври на слаб огън, докато сосът се сгъсти. На пръв поглед звучи странно, но ястието се приготвя бързо и лесно и има уникален вкус.
 
Имахте ли някаква специална стратегия, която следвахте в конкурса?
 
Не, нямах специална стратегия, но участвах с голям ентусиазъм и вярвам, че това ми донесе късмет.
 
Какво ще направите с наградата?
 
След две седмици ми предстои пътуване до Лондон. Със сигурност ще използвам парите от наградата, за да разгледам забележителностите на този невероятен град.
 
Какво ще пожелаете на нашите читатели?
 
Пожелавам на читателите на Клуб 50+ преди всичко здраве! (Зная, че е клиширано, но това е всъщност най-важното). Пожелавам им да мечтаят и да сбъдват мечтите си ,за да се чувстват истински щастливи!
 

 

Вижте публикацията на победителя