Интервю с Сена Трифонова Димова, победител в 50+ фотоконкурс "Българката - жена, майка и баба"

Разкажете ни малко повече за себе си, каква е вашата професия, с какво се занимавате в свободното си време.

От Велико Търново съм .Гордея се с моя град! Главен учител съм в СОУ " Емилиян Станев" със стаж 42 години, но това не ме притеснява, защото имам сили и желание за работа (дано само бъда здрава). През 2013 година бях удостоена със званието "Учител на годината". На 61 години съм (колкото и да не ми личи). Девизът ми е "Не се боя да остарея,защото душата ми е млада!".

Освен училищната ми дейност, пълна с разнообразие и емоции, се занимавам с грижи за внучетата, грижи за градинката пред блока, обичам много да пътувам, но вече все по-рядко.

Близките ми знаят, че съм строга, но справедлива, че семейството за мен е винаги на първо място, че съм готова на всичко за тях. В същото време съм всеотдайна и към учениците си.

Как разбрахте за конкурса и защо решихте да участвате в него, какво беше основното нещо, което Ви привлече?

За конкурса разбрах от страницата Ви във Фейсбук. Реших да участвам, защото темите Ви са привлекателни и вълнуващи за мен.

Има ли нещо интересно, което искате да ни разкажете относно снимката, с която спечелихте в конкурса?

От моите родители съм възпитана да ценя и пазя родовата памет! Снимката, която ми донесе наградата е от богатия албум на спомените! На тази снимка сме аз, мама, баба (майката на мама) и майката на баба (моята прабаба). Четири поколения в пряка кръвна връзка. В този дух на обич и уважение към миналото и близките възпитавам и моите деца и внуци. 

Ако трябва да обрисувате българката с три думи, кои биха били те?

Трудолюбива, всеотдайна, красива!

Кои българки, според вас, са най-ярките в нашата история?

Трудно ми е да определя най-достойните българки от нашата стара и нова история! В годините назад българката е била рамо до рамо с мъжете и в борбите за Свобода, и в науката, и в медицината, и на полето... 

Отношението към съвременната жена – трябва ли нещо да се промени?

Да, мисля, че в някои от съвременните жени трябва да има промяна! Нека бъдат по-женствени, нека раждат деца и да отделят повече време за отглеждането и възпитанието им!

Какво ще направите с наградата?

Според закона наградата ми ще се преведе в банковата ми сметка, а от там в ипотечния кредит (това е помощ за семейството). Но ако беше кеш, щях да купя книги на четирите си внучета!

Пожелайте нещо на читателите на Клуб 50+!

На приятелите - читатели на Клуб 50+, пожелавам Здраве! Нека успяват във всичко Добро,с което се захванат! Нека животът на всички бъде изпълнен с изживявания, а не с извинения!

Вижте публикацията на победителя