Необходими продукти
2 кг чорбаджийски чушки, без наранявания и твърди на пипане3 кг домати, не розови, или 2 кг доматено пюре
1 кг моркови
4 средни глави чесън
китка магданоз
китка копър
За марината:
1 и 1/2 ч.ч. олио
1 и 1/2 ч.ч. оцет
1 и 1/2 ч.ч. вода
2/3 ч.ч. кафява захар
1/3 ч.ч. чаша сол
аспирин - за бурканите
Начин на приготвяне
Доматите се смилат като се отделя обвивката и семките, след което се варят до извиране на водата, приблизително да получаване на половината от първоначалното количество. Продуктите за маринатата се смесват и се слагат на котлона, след като сместа заври се пускат чушките за около 2 до 3 минути, колкото да променят цвета си, след което се изваждат и се нареждат на домакинска хартия.След като се извадят чушките в маринатата се добавят нарязаните на филийки моркови и сварените домати.Ако се използва готово доматено пюре количеството сол трябва да е по-малко .Оставя се да поври на тих огън за около 15 до 20 минути.Чушките се нареждат в буркани,на чието дъно е поставен по половин асперин, добавят се целите скилидки чесън, стръкче копър и нарязания на дребно магданоз и отгоре се заливат с готовата марината. Така приготвените буркани се изваряват с цел стерилизиране за пет минути, след което се изваждат и се обръщат с капачките надолу за около 8 часа. Апетитката е готова!
2 кг чорбаджийски чушки
3 кг домати не розови или 2 кг доматено пюре
1 кг моркови
4 средни глави чесън
китка магданоз
копър
За марината:
1и 1/2 ч.ч. олио
1 и 1/2 ч.ч. оцет1
1 и 1/2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. чаша сол
аспирин
Начин на приготвяне
Доматите се смилат с машинка, с помощта на която се отделят семките и обелките. Слагат се на котлона да се изварят наполовина от първоначалното количество или се използва готово доматено пюре (ако пюрето е солено, когато се слага солта, да се внимава да не се пресоли). В тенджера се слагат продуктите за марината и когато заври, се пускат измитите чушки за 1-2 минути, да променят цвета си. Изваждат се, а в течността се слагат нарязаните на шайби моркови, изварените домати или доматеното пюре и се вари 15-20 минути. Сваля се от котлона, добавят се чушките, скилидките чесън и нарязаният на ситно магданоз. Насипват се в буркани от 400 г и във всеки буркан се слага по 1/2 аспирин. Затварят се с капачки и се стерилизират 5 минути. Изваждат се и се обръщат с капачките надолу, докато изстинат.
Приятен апетит!
Тази рецепта сподели с нас Мария Калинкина
***
Очакваме да ни изпращате вашите вкусни идеи или домакински хитринки на електронна поща - [email protected] или в нашия форум
Все още няма коментари